Na tej stronie znajdziecie różne pomoce, które będziecie mogli wykorzystać na lekcji.
Pojawią się tu także dodatkowe zadania i zadania domowe.
KLASY III
Żywność to substancje chemiczne
Używki
Produkcja żywności to procesy fizyczne i reakcje chemiczne
Konserwacja żywności
.
pH- zadania
Odczyn wodnych roztworów
Reakcje w roztworach wodnych
Zapis jonowy reakcji
Zadania rachunkowe -karta pracy
Zatężanie i rozcieńczanie roztworów
Stężenia
Rozpuszczalność
Stopnie utlenienia
Doświadczenia-karta pracy
Otrzymywanie soli
Charakter chemiczny tlenków
Wiązania
Elektroujemność
Liczby kwantowe
Promieniotwórczość
Chrom
Mangan
Żelazo
Berylowce -Zadania
Podstawowe wiadomości dotyczące chemii organicznej
Reguły nazewnictwa związków organicznych
Mechanizmy reakcji w chemii organicznej
Właściwości alkanów (opracowała Marcela z kl2c)
Alkeny - chemograf
Węglowodory - chemograf
Porównanie alkoholi i fenoli
Przejścia miedzy grupami związków organicznych
Reakcje kwasów organicznych
Estry, Estry reakcje- prezentacja
Chemia organiczna- chemografy
Iloczyn rozpuszczalności
Kinetyka
Kształt cząsteczki
hybrydyzacja
Zabudowa orbitali atomowych